ناباروری یکی از حادترین و بزرگترین مشکلات انسانهاست که از دیرباز تا کنون همراه آنها بوده است و همواره به دنبال راهکارهایی بودهاند تا این مشکل را درمان کنند. امروزه، روشهای متعددی برای درمان ناباروری پیشنهاد میشود که یکی از آنها استفاده از داروهای مناسب است. داروهای درمان ناباروری مدت زیادی است که در حال استفاده هستند و بر روی هریک از زوجین اثرات متفاوتی گذاشتهاند. به همین دلیل، همواره سوالات زیادی در مورد این داروها، بیماری های دوران بارداری و موارد مشابه پرسیده میشود. در ادامه تلاش میکنیم اطلاعات کاملی را در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
درمان عفونت و کمک به باروری
در برخی از موارد دیده شده است عفونتهای بسیار شدید در دستگاه تناسلی زنان و مردان به کیفیت تخمک و اسپرم آسیبهای زیادی را وارد میکند و در نتیجه آنها نمیتوانند بچه دار شوند. این مسئله میتواند نگرانکننده باشد، به همین دلیل استفاده از آنتیبیوتیکها روش مناسبی برای کنترل عفونت و کمک به باروری است. البته شما نباید آنتیبیوتیکها را به عنوان داروهای درمان ناباروری در نظر بگرید، بلکه این داروها میتوانند اندام تناسلی را از تنش عفونتی خلاص کنند و پس از آن به احتمال زیاد باید درمانهای دیگری پیگیری شود.
داروهای هورمونی
برخی از داروهای هورمونی به عنوان داروهای درمان ناباروری کاربرد دارند. اگر دلیل ناباروری نقص در هورمونهای زنانه و یا مردانه باشد، این روش درمانی موثر است. هورمون درمانی میتواند مشکلات هورمون تستوسترون در مردان و یا تخمک در زنان را اصلاح کند. اما باید بدانید این داروها باید زیر نظر پزشک مصرف شوند در غیر اینصورت ممکن است آسیبهای جدی به زنان و مردان مصرف کنند.
هورمون گنادوتروپین جفتی انسان یا hcg
این هورمون میتواند به تحریک تولید اسپرم و یا تخمک در زنان و مردان کمک کند. به همین دلیل، امروزه از این هورمون به عنوان یکی از داروهای درمان ناباروری استفاده میشود. این دارو به صورت تزریقی است و میتواند بدن زنان را برای بارداری آماده سازد.
هورمون تحریک کننده فولیکول یا fsh
یکی دیگر از داروهای درمان ناباروری هورمون تحریک کننده فولیکول یا fsh است که مردان و زنان میتوانند برای تنظیم فرایندهای تخمکگذاری و تولید اسپرم از آن استفاده کنند. در زنان، FSH به تحریک تخمکگذاری کمک میکند. این دارو به صورت زیر پوستی و عضلانی تزریق میشود و نقش موثری در تقویت تخمکها دارد. همچنین، مردان میتوانند برای تقویت اسپرمهای خود از این دارو استفاده کنند. البته باید بدانید استفاده از این دارو بدون مشورت با پزشک ممنوع است و ممکن است آسیبهای زیادی را به زنان و مردان وارد کند.
قرص کلومیفن سیترات
از داروهای درمان ناباروری میتوان به قرص کلومیفن سیترات اشاره کرد. این دارو باعث تحریک تخمدانها میشود و تولید و رشد تخمکها را بالا میبرد. این روش درمانی برای کسانی مناسب است که مشکل تخمکگذاری دارند و همین امر منجر به ناباروری آنها شده است. البته باید بدانید این قرص مانند تمامی داروهای دیگر دارای برخی از عوارض جانبی است و افراد باید این داروها را با دقت زیاد و زیر نظر پزشک مصرف کنند.
دلایل ناباروی در مردان و زنان
دلایل متفاوتی وجود دارند که باعث ناباروری میشوند. ناباروری در مردان و زنان به دلایل مختلفی رخ میدهد. دلایل ناباروری در زنان به شرح زیر هستند:
- اختلال در تخمکگذاری: برخی از زنان از مشکلاتی نظیر تخمکگذاری روزانه یا نامنظم، نقص تخمکگذاری یا تخمکگذاری غیرعادی رنج میبرند و همین امر باعث ناباروری میشود. استفاده از داروهای درمان ناباروری در این بیماران میتواند مناسب باشد.
- مشکلات رحمی: یکی دیگر از مواردی که باعث ناباروری در زنان میشود ضخامت نامناسب لایه رحمی و یا وجود عوارض رحمی مانند پولیپ، تورم یا عفونت رحمی است. درمان عفونت اولین قدیمی است که این افراد باید برای بهبود باروری بردارند. پس از آن باید از داروهای مناسب برای متعادلسازی ضخامت لایه رحم استفاده کنند.
- لولههای فالوپی مشکل دار: گاهی مشکلاتی در لولههای فالوپی وجود دارد که عبارتند از لولههای تنگ، بسته شده و یا لولههایی که از حالت طبیعی خارج شدهاند.
- بیماریهای رحمی: ابتلا به مشکلاتی نظیر سیست، سندرم تخمدان پلی کیستیک، ابتلا به بیماریهای تناسلی مانند آندومتریوز یا اندومتریوز و یا وجود تومورها و عفونتها منجر به ناباروری میشود.
دلایل ناباروری در مردان به شرح زیر هستند:
- کاهش تولید اسپرم: یکی از مواردی که منجر به ناباروری میشود کمبود هورمون تستوسترون است. استفاده از داروهای درمان ناباروری میتواند تولید اسپرم را افزایش دهد. البته باید بدانید عوامل استرسزا، ابتلا به بیماریهای تحریککننده سیستم ایمنی، و عوامل محیطی مانند استفاده از برخی از داروها و یا ابتلا به بیماریهای خاص مانند فشار خون بالا میتوانند بر تولید اسپرم اثر بگذارند.
- اسپرم بیکیفیت: مطالعات نشان دادهاند عدم ساختار مناسب اسپرم وجود مشکلاتی در حرکت و شکل اسپرم میتواند منجر به ناتوانی آنها در رسیدن به تخمک شود. افراد میتوانند با استفاده از داروهای درمان ناباروری این مشکل را رفع کنند.
- عدم انتقال اسپرم: وجود برخی از مشکلات در لولههای منی یا عضلات پایین سوپرکسیمیتال میتواند بر جذب و انتقال اسپرم اثر بگذارد.
- ابتلا به بیماریهای تناسلی: ابتلا به برخی از بیماریها مانند دیابت، وجود تومورهای تناسلی و برخی بیماریهای ژنتیکی منجر به ناباروری در مردان میشود.
البته باید بدانید مواردی که در اینجا مطرح شدند تنها بخشی از دلایل ناباروری در مردان و زنان هستند و هر فرد ممکن است به دلایل مختلفی و یا ترکیبی از این موارد نابارور شود. برای تشخیص دقیق و استفاده هدفمند از داروهای درمان ناباروری باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و از او مشاوره دریافت نمایید.
برای استفاده از داروهای درمان ناباروری به کجا مراجعه کنم؟
تا به اینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد داروهای درمان ناباروری در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شدهاید داروهای مختلفی وجود دارند که برای درمان ناباروری به کار برده میشوند. این داروها باید زیر نظر پزشک متخصص مصرف شوند و میتوانند به زوجین کمک کنند این مشکل را رفع کنند. البته باید بدانید شما ابتدا باید به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید. برای یافتن پزشک متخصص باید وارد سایت دکترتو شوید. سپس، شهر و منطقه خود را انتخاب کنید و در پایان لیستی از پزشکان به شما نمایش داده میشود و اطلاعات هر پزشک موجود است.